Ayurvéikus diéták,vatta,pitta, kapha

VÁTAMENTESÍTŐ DIÉTA

 

 

Brahmayurvéda Kft

Budapest, 9 ker.

Berzenczey 4-6

Tel:06302234062

 

A levegős testnedvet csökkentő diéta,

 

 

ÁLTALÁNOS FOGALMAK:

 

Aváta alkatú emberek főleg alultáplálkozástól, lesoványodástól, vagy szöveteik elsorvadásától szenvednek.

A váta jellegü betegségek kezelésénél a gyógyító étrend, az élelmiszerek tulajdonságainak és minőségének javitása elsődleges szempontu. A váta alkatú egyének törekedjenek nagyobb mennyiségü étel gyakoribb fogyasztására. Nyugtató tápláló a földel valókapcsolatoterőssitő van szükségük. Ételeik legyenek nehéz, meleg, erőssítő nedvesítő jellegüek. Az édes, sós és a savanyú ízeket részesítsék előnyben,

a csípős keserű és fanyar ízekkel óvatosan bánjanak. A csípős íz ugyanakkor, ha nem élelmiszer, hanem fűszer formájában kerül fogyasztásra, kitünő étvágyszabályzó lehet, amennyiben a túlérzékenység vagy a szélsőséges ideggyengeség esete kizárt.

A vatak emésztő ereje meglehetősen ingadozó. A számukra előirt nehéz ételeket nem mindig tudják megfelelően emészteni. Figyelmet kell ezért forditani arra,hogy az ételek megemésztéséhez megfelelő emésztő tűz áljon rendelkezésre, különken az elégtelenül megemésztett táplálék massza méreganyagok felgyülemléséhez vezet.

 

TÁPLÁLKOZÁS:

 

az étkezések legyenek gyakoriak rendszeresek, az adagok kismennyiségüek. főtt, meleg étel fogyasztása a legjobb az instant gyorséttermi ételek kerülendők. Egy étkezésen belül ne vegyítsünk túl sok különböző fajta ételt. Enyhe fűszerek és a só mértékletes használata megengedett. Ne üljünk le enni ideges, szorongó, aggodalmaskodó, félelemteli vagy gondolatoktól gyötört állapotban.

Étkezés közben koncentráljunk az evésre, az újságolvasás, tévézés és más, az idegrendszert stimuláló szokásokkal hagyjunk fel.

A vatáknak jót tesz ha társaságban esznek és főznek rájuk. Ha van tehát váta barátunk, a legjobb dolog amit tehetünk érte az ha meghívjuk ebédre , vacsorára. A vátának érdemes megtanulnia a főzés tudományát hogy képpesek legyenek eggyensújba hozni magukat.

Ők rendelkeznek a legszertelenebb és leg rendszertelenebb étkezési szokásokkal, ezért nekik fontos leginkább hogy betartsák az étkezési szokásokat. Hajlamosak kihagyni étkezéseket,nem fűlik a foguk a főzőcskézéshez ha meg rászánják magukat odakozmálják az ételt. Ha viszont jó fogásokkal traktálják őket nem tudnak megáljt parancsolni a nyelvüknek. A váta tipus gyakran szenved ételallergiában. Bizonyos, főleg a burgonyafélék családjába tartozó ételeket fogyasszanak óvatosabban, még akkor is,ha egyébként a jó listán szerepelnek. Ebbe a kategóriába tartozik a padlizsán, a paradicsom, a krumli a paprika és a chili. Meg kell azonban hagyni hogy a vataknál sokszor nem is az étellel van a probléma, hanem a túlérzékenységükkel, ami ételtől függetlenül emésztési problémákat okoz. Ezért hasznosabb az ha az ételek korlátozása helyett a vátacsokkentő előírásoknak engedelmeskedünk és a megfelelő gyógynövényeket fogyasszuk.

 

 

GYÜMÖLCSÖK:

 

Mivel a legtöbb gyümölcs kellemes, harmonizáló-tisztitó hatású, és növeli a testnedveket, jót tesz a váta alkatuaknak. Ezalól kivételt képeznek a száritott gyümölcsök, megyek bélgázképződést váltanak ki. Ettől eltekintve a gyümölcsök általában mégiscsak túl könnyüek ahoz hogy igazán csökkentsék a váta szintet. Fogyasztásuk mértékkel ajánlott az évszaknak megfelelően lehetőleg ne keverjük a agyümölcsöket más ételekkel. A váta alkatuak ne akarjanak gyümölcskoszton élni még akkor sem ha Havaii őslakosok. A gyümölcsök magas százalékban tartalmazzák az éter elemét ezért túlzott fogyasztásuk koncentrációhiányt, realitásvesztést, akaratgyengeséget és a váta tulsulyának egyébb jellemzőit váltja ki.

 

JÓ:

 

ALMA(FŐTT), SÁRGABARACK, BANÁN, ÁFONYA, CSERESZNYE, DATOLYA(NYERSEN VAGY BEÁZTATVA), FÜGE(NYERSEN VAGY BEÁZTATVA) SZŐLLŐ, GRAPEFRUIT, CITROM, ZÖLDCITROM, MANGÓ, NARANCS, PAPAYA, ŐSZIBARACK, KÖRTE, DATOLYASZILVA, ANANÁSZ, SZILVA GRÁNÁTALMA, MÁLNA, EPER.

 

 

ROSSZ:

 

ASZALT GYÜMÖLCSÖK ÁLTALÁBAN, NYERS ALMA,KANADAI TŐZEGÁFONYA, DINNYE.

 

 

 

ZÖLDSÉGEK:

 

A vata alkatuaknak nem megfelelő főleg ha csak zöldségen élnek, mert túl könnyüvé teszi őket. főve azonban elég jól birják a legtöbb zöldséget. Még jobb ha fűszerekkel, olajokkal és teljes értékü gabonafélékkel főzzük össze őket. A vatak csak mértékkel fogyasszanak nyers zöldséget és salátákat és bőségesen öntözzék meg olajjal, salátaöntettel. A káposztafélék családjába tartozó növények( káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, karalábé)fokozzák a bélgáz termelődését. Agomba vizelethajtó szárító hatásu ezért súlyosbitja a vatat. A nyers hagyma felfuj, főtt állapotban viszont kitünő vatamérsékelő hatásu. Alergia tekintetében legyünk elővigyázatosak a burgonyafélékkel. A rossz kategóriába sorolt zöldségek közzül jónéhány elfogadható, ha fűszerek, sajt,tejföl, só valamint szezámolaj vagy ghee kíséretében fogyasztjuk őket.

 

JÓ:

 

AVOKÁDÓ, CHILLI, CÉKLA, RÉPA, KORIANDERLEVÉL, FRISS KUKORICA, ZÖLDBAB, INDIAI MUSTÁR, OKRA, FŐTT HAGYMA, PETREZSEJEM, FRISS ZÖLDBORSÓ, RETEK, HÍNÁR, NYÁRI TÖK, ÉDES KRUMPLI, TÉLIRETEK,TORMA, JÁMGYÖKÉR.

 

ROSSZ:

 

LUCERNACSIRA, ARTICSÓKA, SPÁRGA, KALIFORNIAI PAPRIKA, BROKKOLI, KELBIMBÓ, KÁPOSZTA, KARFIOL, ZELLEZ, MÁNGOLG.

 

 

 

GABONAFÉLÉK:

 

 

A legtöbb gabonaféle tápláló és nehéz ezért jót tesz a vatanak. Ha más ételeket bajosan emésztenek is, a gabonafélékkel nem szokott gondjuk lenni. Egy hosszab teljes értékü gabona kúra sok vata-betegséget megelőzhet. A szárító vizelethajtó hatásu gabonák például a kukorica vagy a rozs sújjosbitja a vatat. Az áma vagy a nedvesség jelenléteével járó vátá jellegü rendellenességek ez alól kivételt képeznek. A kenyérfélék élesztőtartalmuk miatt, felfúvódást okoznak ami vatasulyosbitó faktor, ezért levegőméséklő hatásuk összességében csekély. A száritott gabonafélék mint például a müzli és a legtöbb csips pl a kukorica alapu tortilla, sulyosbitja a vatat.

 

JÓ:

 

BASZMATI RIZS, BARNARIZS, KUSZKUSZ, ZAB, LIBATOP,BUZA.

 

ROSSZ:

 

MÜZLI ÉS SZÁRITOTT GABONÁK, ÁRPA, HAJDINA, KUKORICA, KÖLES, ROZS.

 

 

HÜVELYESEK:

 

 

A legtöbb hüvelyes puffasztó hatásu ezért erőssen sulyosbitja a vatát. Székrekdést fokozó szintén nem emeli őket a vatak első számu kedvencévé. Radzsasztikus természetüknél fogva tulpörgést okoznak. A tofu inkább való a levegő gyermekeinek bár az érzékenyek ezt is nehezen emésztik. A hüvelyesekre azonban fehérjetrtalmuknál fogva nekik is mindenképpen szükségük van. A legjobb megoldás az ha a vatak elsajátitják a kömény, hing, gyömbér és cayane bors használatán alapuló, a levegő elem tulsulyát ellenpontozó főzés fortélyait.

 

 

JÓ:

 

MUNGÓ BAB, TOFU

 

ROSSZ:

 

ADZUKI BAB,CSICSERIBORSÓ, FAVA BAB, VESE BAB, LIMABAB, FÖLDIMOGYORÓ, PINTÓ BAB ,SZÓJA, SÁRGA BORSÓ, APRÓ BAB(URAD DAL)

 

 

MAGVAK, CSONTHÉLYASOK:

 

 

A legtöbb mag és csonthélyas kedvezően ellenpontozza a levegő elemet, különösen enyhén piritott, sózott formában. Meleg nehéz és nedves tulajdonságaiknál fogva táplálják a tüdőt a szaporítószerveket és az idegeket. Hátrányuk viszont hogy nehezen emészthetőek ezért egyszerre csak kis mennyiségben fogyaszthatóak. Szárazon piritva inkább hátráltatják az emésztést.(ez a földimogyoróra is vonatkozik)

 

 

JÓ:

 

MANDULA, PARADIÓ, KESUDIÓ, KÓKUSZDIÓ, MOGYORÓ, PEKÁNDIÓ, FENYŐMAG, PISZTÁCIA, TÖKMAG, SZEZÁMMAG, NAPRAFORGÓMAG, DIÓ.

 

 

TEJTERMÉKEK:

 

 

A legtöbb tejtermék nehéz, tápláló és nedvesítő ezért csillapitja a vatát. Mivel nehezen emészthetőek és hűtő hatásuak az emésztési tűz figyelembe vételével ajánlatos fogyasztani. A tej kivételével a legtöbb tejterméket melegen vagy fűszerekkel együtt érdemes fogyasztanunk. A vata alkatuaknak általában megfelelőbbek az erjesztett termékek mivel azokban már megkezdődtek az előemésztési folyamatok.

 

JÓ:

 

VAJ, ÍRÓ, SAJT, TÚRÓ, TEJSZÍN, PANÍR(HAZISAJT) GHEE, KECSKETEJ, KEFÍR, TEJ, TEJFÖL, RIZSTEJ, JOGHURT( HÜTŐBŐL ELŐRE KIVETT)

 

ROSSZ:

 

SZÓJATEJ, FAGYLALT.

 

 

ÁLLATI EREDETÜ TERMÉKEK:

 

 

MIVEL A HÚS ÉS A HAL CSÖKKENTIK LEGHATÁSOSABBAN A LEVEGŐT EZÉRT MINDEN TIPUS KÖZÜL A VATA PROFITÁLHAT A LEGTÖBBET ABBÓL, HA A HÚS, AKÁR KÜLÖNFÉLE VÖRÖSHUSOK IS,SZEREPELNEK AZ ÉTRENDJÉBEN.

Gyakran találják ugy különösen ha a gyerekoruktól husos koszton éltek hogy a hús visszaállitja egyensulyukat amikor semmi más nem segit. Még az ijen esetekben is legtöbször elég ha csirkét vagy halat fogyasztunk. A tojás szintén kitünően csökkenti a levegőt. Bár a húsfogyasztás bizonyos vatabetegségeknél hasznos lehet, rövid távon, általában elhagyható. A hús tamasztikus természetü fogyasztásának számos mellékhatása ismeretes. A hús nehezen emészthető növeli az ámát, tompitja az elmét.Mivel a vatak a három közzül a legérzékenyebb alkatuak, könnyen felveszik a húsból az állatok leöléséből származó negativ energiát, és ez zavaróan hat elmélyükre.még a legsulyosabb varta kilengéskor is érdemesebb a hús helyett tonizáló hatásu gyógyfüvekhez nyulni.

 

 

OLAJOK:

 

Alegtöbb olaj jót tesz a vatanak. Az olaj melegségénél és nedvességénél fogva a leginkább ajánlott étel a vatacsökkentő anyagok kategóriájában. Hiszen jellemző tulajdonságai kitünően ellenpontozzák a vata hideg és száraz jellegét. A bökkenő az lehet hogy az olajok nehezen emészthetőek. Külső alkalmazásuk előnye hogy a bőrön keresztül, gyorsabban felszivódnak. A növényi olajak könnyebbek ezért kevésbé csökkentik a vatat, mint a szezámolaj vagy a ghee.

 

JÓ:

 

MANDULAOLAJ, AVOKÁDÓOLAJ, VAJ, KÓKUSZOLAJ , LENOLAJ, GHEE, MUSTÁROLAJ, OLIVAOLAJ, FÖLDIMOGYORÓVAJ, SZEZÁMOLAJ.

 

ROSSZ:

 

REPCE, KUKORICAOLAJ, MARGARIN, SÁFRÁNYOS SZEKLICE, SZÓJAOLAJ.

 

 

ÉDESÍTŐSZEREK:

 

Alegtöbb édesítőszer vagy édesség jót tesz a vatának. testnedveik és szöveteik megerőssitéséhez a többi dóshánál több cukorra van szükség.

Csak természetes cukrokat használjanak! A finomitott cukor mesterséges étel, csökkenti a pránát. vigyázzanak a cukrok és más ételekkel való kombinálásnál is, különösen ami a felfuvódást illeti. Az összetett szénhidrátok ebből a szempontból bizonságosabbak és nyugtatóbb hatásuk. Bár az édes iz jót tesz a vatanak, ezt ne használják ürügyként sütemények cukorkák mértéktelen nassolásánál.

 

 

JÓ:

 

GYÜMÖLCSCUKOR, MÉZ, NYERS NÁDCUKOR, JUHARSZIRUP, MELASZ, NYERS CUKOR.

 

ROSSZ:

 

FINOMITOTT FEHÉR CUKROK.

 

 

FŰSZEREK:

 

Alegtöbb fűszer jó tesz a vatának, szabályozza az étvágyat, enyhiti a felfuvódás tüneteit. Főleg az édes és nehéz ételek kisérőiként alkalmazzuk hogy előmozditsa a megfelelő emésztést. A tulságosan csípős fűszerek mint például a bors vagy a mustár azonban szárító, élénkítő hatásuknál fogva sulyosbithatják a levegő doshát. használatuk inkább téli időszakban javasolt. A vatának van leginkább szüksége a sóra főleg emésztésjavitás céljából. Ehez a kősó a legmegfelelőbb. Tulzásba azért ezt se vigyük mert a tul sok só mindhárom dóshát kihozza az egyensulyából.

Az étkezések mellé a só és a gyömbér keverékét ajánljuk.

 

JÓ:

 

ASAFOETIDA,BAZSLIKOM, BABÉRLEVÉL, FEKETEBORS, CARDAMOM, CAYANEBORS, SZEKFŰSZEG, KORIANDER, KÖMÉNY, FAHÉLY, KAPOR, ÉDESKÖMÉNY, LEPKESZEG, FOKHAGYMA, TORMA, SZUROKFŰ, MENTA, MUSTÁR, SZERECSENDIÓ, PAPRIKA, KŐSÓ, ROZMARING, SÁFRÁNY, ZSÁJA, TENGERISÓ, SZÓJASZÓSZ, TAMARIND, KURKUMA.

 

 

ITALOK:

 

Avaták fogyasszanak elegendő folyadékot.A víz azonban nem elég tápláló a számukra.

Ha csak nincsenek emésztési gonjaik, válasszák inkább a tejtermékeket. A gyógyteák kitünőek főleg a természetes édesítőszerrel és tejjel kevert fűszeres(gyömbéres, fahéjas) teák. Az erőssitő füvek is kitünőek. Szintugy a savanyú gyümölcslevek és a citromos vagy zöldcitromos víz.Közvetlenül az étkezés előtt vagy alatt jól eshet egy deci bor különösen az ayurvédikus bor a dráksá.

 

 

VITAMINOK:

 

 

A vaták különösen igénylik az olajban oldódó vitaminokat mint A, D, E, és a savanyú vitaminokat mint a C-vitamin. Az ásványok főleg a CINK és KALCIUM, fontosak lehetnek, de emésztésük érdekében érdemes ezeket a fentiekben felsorolt fűszerekkel együtt fogyasztaniuk.

 

 

                        PITTAMENTESÍTŐ DIÉTA   

 

 

                                                                                                                    Brahmayurvéda Kft

                                                                                                                    Budapest, 9 ker.

                                                                                                                     Berzenczey 4-6

                                                                                                                     Tel: 06302234062

 

A tűz testnedvet csökkentő diéta

 

 

ÁLTALÁNOS FOGALMAK:

 

Az étvágyukról hires piták,hüvös, enyhén száraz és kissé nehéz diétát igényelnek. A vasat is megemésztik, és nem esik különösebb bajuk , ha néha kirúgnak a hámból, vagy összeesznek mindent. A rossz étrend következményei a hagyományos gyomorrontás helyett inkább gyulladásos betegségek vagy vérmérgezés formályában nyilvánulnak meg, ezért az ő esetükben nem olyan könnyű párhuzamot vonni a kialakult betegség és helytelen táplálkozásuk között. 

A pittát csökkentő ízek az édes, a keserű és a fanyar. A savanyú, sós és csípős ízek növelik a tűzet. Az enyhe vagy semleges ízek jobbak, mint a harsány, erőteljes ízek. A pitták kerüljék a fokozott ízhatásokat.

 

 

 

TÁPLÁLKOZÁS:

 

A pitták lehetőleg nyersen, hidegen, enyhén fűszerezve fogyasszák ételeiket. A főzéshez ne használjanak túl sok olajat. Kerüljék a túlfőtt és a zsírban sült ételeket, ne terheljék a májukat nehezen emészthető ételekkel. Csak akkor üljenek asztalhoz, ha mérgüket, ingerlékenységüket, bosszankodásukat férretették, és hálás, nyugodt szívvel tudnak hozzálátni az étkezéshez. Ételeik megválasztásánál kritikai hajlamuk helyett a tisztaság vezesse őket. Napi 3-szori étkezés általában elegendő. Kerüljék a késő esti vacsorát.

 

GYÜMÖLCSÖK:

 

A legtöbb gyümölcs nyugtató, hűtő, szojoltó és harmonizáló hatása miatt pittabarátnak mondható. Alkalmanként még a savanyú gyümölcsök és a banán is megengedhetőek, leszámítva a  sújos eseteket, pl. a húgyúti gyulladásokat vagy a fekélyeket.  A legtöbb gyümölcslé is ajánlható, különösen az alma-, az ananász-, a szőllő-, és a gránátalamalé.

 

 

JÓ:

 

 ALMA, ÁFONYA, KANADAI TŐZEGÁFONYA, DATOLYA, FÜGE, SZŐLLŐ, ZÖLDCITROM, NANGÓ, SÁRGADINNYE, GÖRÖGDINNYE, ÉRETT NARANCS, KÖRTE, DATOLYA SZILVA, (KAKI SZIVA, HURMA), ANANÁSZ, SZILVA, GRÁNÁTALMA, MÁLNA.

 

 

ROSSZ:

 

SÁRGABARACK, BANÁN, CSERESZNYE, GRAPEFRUIT, CITROM, PAPAYA, ŐSZIBARACK, EPER.

 

 

ZÖLDSÉGEK:

 

A legtöbb zöldség nyersen is, megfelelő a pittáknak. Télen azonban, vagy gyengeség, alacsony energiaszint esetén inkább főve fogyasszák őket.A gheeben párolás teljes mértékben szóba jöhet, az olajban, főleg bő olajban sütést viszont jobb, ha elfelejtik. Aspenót és a mangold, a burgonyafélék közül pedig főleg a paradicsom savasságuknál fogva sulyosbithatják a pittát. Ez kisebb mértékben a paprikára, a apadlizsánra és a burgonyára is igaz.

 

 

JÓ:

 

LUCERNACSÍRA, ARTICSÓKA, SPÁRGA, KALIFORNIAI PAPRIKA, KESERŰDINNYE, BROKKOLI, KELBIMBÓ, KARFIOL, KÁPOSZTA, ZELLER, KORIANDERLEVÉL, FRISS KUKORICA, UBORKA, PADLIZSÁN, ZÖLDBAB, LEVELES KEL, SALÁTA, GOMBA, OKRA, PETREZSEJEM, FRISS ZÖLDBORSÓ, BURGONYA, NYÁRI TÖK, NAPRAFORGÓCSIRA.

 

ROSSZ:

 

AVOKÁDÓ, CÉKLA, RÉPA, MANGOLD, CHILI PAPRIKA, NYER SHAGYMA,FŐTT-

HAGYMA RETEK, HÍNÁR, SPENÓT, ÉDESKRUMPLI, PARADICSOM, TÉLIRETEK,TORMA JAMGYÖKÉR.

 

 

GABONAFÉLÉK:

 

 

A legtöbb teljes értékü gabona megfelel a pittának, mivel erőssitő és harmonizáló hatásuak, mégsem fűtenek tulságosan. Még a kissé melegítő hatásuak sem vészesek, csak mindennapi alapélelmiszerként és sulyos esetekben kell kerülni rendszeres fogyasztásukat. A legtöbb teljes örlésü kenyér és tészta szintén megfelelő.

 

 

JÓ:

 

ÁRPA, BASZMATI RIZS, KÉKKUKORICA, HOSSZÚ SZEMŰ BARNARIZS, KUSZKUSZ, KÖLES, MÜZLI, ZAB, LIBATOPP,BÚZA.

 

ROSSZ:

 

RÖVID SZEMÜ BARNARIZS, HAJDINA, KUKORICA, ROZS.

 

 

HÜVELYESEK:

 

Apitták, kitünő emésztő tüzüknek köszönhetően a többi tipusnál könnyebben megbirkóznak a hüvelyesekkel. Nekik sem árt azomban egy kis köménymag.

A legtöbb hüvelyes nem árt, kivéve, ha szalonna társaságában főnek, sülnek.

 

 

JÓ:

 

ADZUKI BAB, CSICSERIBORSÓ, VESEBAB, LIMA, MUNGÓ, BAB, SZÓJA, SÁRGABORSÓ, TOFU.

 

ROSSZ:

 

LENCSE, FÖLDIMOGYORÓ

 

 

MAGVAK, CSONTHÉLYASOK:

 

Adiófélék olajosak, melegek, ezért növelik a tüzet, különösen pörkölt, sózott állapotban, ám ha frissen fogyasztjuk őket, még mindig jobb, mintha hússal vagy hallal elégitenénk ki massziv, tápláló, fehérjedús ételek iránti szükségletünket.

 

JÓ:

 

KÓKUSZDIÓ, NAPRAFORGÓMAG, 

 

 

ROSSZ:

 

MANDULA, PARADIÓ, KESUDIÓ, MOGYORÓ, PEKÁNDIÓ, FENYŐMAG, TÖKMAG, SZEZÁMMAG,DIÓ.

 

 

OLAJAK:

 

Az olaj pitta minőségü élelmiszer, a pittak jobban teszik, ha felveszik őket a tabulistára.

Ez alól kivételt képeznek a hűtő hatásu olajak. A legmelegebbek az állati eredetü zsírok, ezeket követik sorrendben a magvakból, diófélékből nyert nedvek, majd a növényi olajok.Legkevésbé a ghee és a vaj fűtenek be.

 

JÓ:

 

VAJ, KÓKUSZZSIR, GHEE, NAPRAFORGÓOLAJ, SZÓJAOLAJ

 

 

ROSSZ:

 

MANDULAOLAJ, REPCEOLAJ, KUKORICAOLAJ, LENOLAJ, OLIVAOLAJ, MARGARIN, MUSTÁROLAJ, FÖLDIMOGYORÓVAJ, SÁFRÁNYOS SZEKLICE, SZEZÁMOLAJ.

 

 

TEJTERMÉKEK:

 

 

Apitták mindenkinél könnyebben birkóznak meg a tejtermékek, kiváltképp a tej megemésztésével. Testükés elmélyük harmonizációja érdekében jól teszik, ha tejböjtöt tartanak. A savanyú tejtermékeket azonban meleggé teszik a bennük lévő enzimek, melyek igy növelik a pittát. A tüzes alkatu emberek könnyebben emésztik meg a fagylaltot a másik két dósha képviselőinél.

 

 

JÓ:

 

SAJT(SÓ NÉLKÜL), TÚRÓ, TEJSZIN, HÁZI SAJT(PANIR), TEJ, RIZSTEJ, SZÓJATEJ.

 

ROSSZ:

 

ÍRÓ, SÓS SAJT, FAGYLALT, KEFÍR, TEJFÖL, JOGHURT.

 

 

ÁLLATI EREDETÜ TERMÉKEK:

 

Ahús, különösen a vöröss hús, növeli a pittát, dühöt és agressziót vált ki. A pitta alkatu emberek szeretik a húst, mert erőssnek és hatalmasnak érzik tőlle magukat, ám a húsfogyasztás gyakran a legrosszabb oldalukat domboritja ki.

Általában nincs igazán szükségük a húsra, a laktovegetáriánus életmód kielégitó lenne számukra. Ha húsevésre adják a fejüket, válasszák inkább a fehér húst. A tojásfehérjét részesitsék előnyben a tojássárgájával szemben. A legtöbb hal és kagyló, fűtő hatásu ezeket inkább kerüljék.

 

ÉDESÍTŐSZEREK:

 

A pitták könnyen elboldogulnak a cukrokkal. Gyakran fordulnak az édességekhez, mert hűtő és csillapitó hatásuk elősegiti érzelmi öszhangjuk megteremtését. bánjanak csínján a nassolással, dózsöléssel, mert hosszú távon tapasztalni fogják a túl sok cukor kedvezőtlen hatásait. A friss méz hűt, de a féléves méz már fűt, s igy növeli a pittát.

 

JÓ:

 

GYÜMÖLCSCUKOR, FRISS MÉZ, NÁDCUKOR, JUHARCUKOR, NYERS CUKOR.

 

 

ROSSZ:

 

RÉGI MÉZ, MELASZ, FINOMITOTT(FEHÉR) CUKOR.

 

 

 

FŰSZEREK:

 

A magas pittaszint elsőszámu felelősei a fűszeres ételek. Persze a nehéz ételeket a pitták is könnyebben emésztik meg segitségükkel, mégis tanácsosabb, ha inkább a semleges vagy hűvös hatásu fűszerekkel kisérleteznek.

A nyári hőségben a tüzes dósha képviselőjinek is jól esnek a savanyú levek, sós ételek, általánosságban azonban jobban teszik, ha kevesebb sót fogyasztanak. Bátran használjanak koriandert és korianderlevelet.

 

 

JÓ:

 

KARDAMOM, KORIANDERLEVÉL, SZEKFŰSZEG, KORIANDER, KÖMÉNY, KAPOR, ÉDESKÖMÉNY, MENTA, ROZMARING, SÁFRÁNY, KURKUMA.

 

ROSSZ: ASAFOETIDA, BAZSALIKOM, BABÉRLEVÉL, FEKETEBORS, CAYANE BORS, FAHÉLY, LEPKESZEG, FOKHAGYMA, GYÖMBÉR, TORMA, SZUROKFŰ, MUSTÁR, SZERECSENDIÓ, PAPRIKA, KŐSÓ, ZSÁJA, TENGERISÓ, SZÓJASZÓSZ, TAMARIND.

 

 

ITALOK:

 

 

Apittáknak bőséges folyadékbevitelre van szükségük. A hűvös forrásvíz kiválló a fekete-és a zöld tea megengedett, a kávé viszont káros. Fogyasszanak bátran fanyar ízü teákat, pl. lucerna, málnalevél, hibiszkusz, gyermekláncfű és feketenadálytő teát, vagy egy kis mentateát, a füszeres teákat viszont kerüljék. a tejes italok, főleg a tej kimondottan kedvező a hatásuak, az ananász, a gránátalma és a kanadai tőzegáfonya nektárjai, valamint a zellerlé és más zöld színü zöldséglevek ugyszint kitünőek.

Az alcohol, sört, bort kerüljék.

 

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYOK:

 

A pitták étrendjének fontos részét képezik a B- vitaminok, a vérzést csillapitó K vitamin

és a fényérzékenységüket gyógyitó, látásjavitó A vitamin,..az ásványi anyagok közül kiemelt fontosságu a VAS és a KÁLCIUM. Általában elég alaposan megemésztik a nyers zöldségeket, hogy a szükséges ásványokat kivonják belőllük. A többi doshával ellentétben az emésztési tűz kihúnyása nélkül is megbirkóznak nagyobb mennyiségü ásványi anyaggal.

 

 

                                                   KAPHAMENTESÍTŐ DIÉTA

 

 

   

                                                                                                                       Brahmayurvéda Kft

                                                                                                                       Budapest, 9 ker.

                                                                                                                        Berzenczey 4-6

                                                                                                                        Tel: 06302234062

 

A víz testnedvét csökkentő diéta

 

 

ÁLTALÁNOS FOGALMAK:

 

A kapháknak megfelelő étrend meleg, könnyű és száraz. Kerüljék a zsíros, nehéz és hideg ételeket. a szervezetben felhalmozódó nyálka annak a jele hogy túl sok kapha- növelő ételt fogyasztottunk.

A kaphát növeli az édes, a sós és a savanyú csökkenti viszont a csípős a keserű és a fanyar. Mivel magzk az ételek általában édes minőséget hordoznak a kapha próbálja mérsékelni tápanyagbevitelét.

 

 

TÁPLÁLKOZÁS:

 

A kapháknak kevesebb ételre van szükségük, és az étkezések gyakoriságát is csökkenthetik. Legjobb ha napi háromszor étkeznek. A főétkezés történjen délben a másik két étkezés legyen kimondottan könnyű. Töltsenek kevesebb időt az étkezéssel, és a saját étkezésük előkészületeivel. Az ezáltal felszabaduló energiájukat arra fordithatják, hogy másoknak( például szélelbélelt vata barátjaiknak) készítenek ennivalót.

Este már ne egyenek különösen nehezet ne. Hetente egyszer, vagy bizonyos évszakokban jót tesz ha bőjtölnek.A reggeli elhagyása is áldásos lehet.

Nehogy eszükbe jusson evés után leheveredni!!!!!

A lgjobb az ha reggel 10 és délután 6 között keritenek sort a táplálkozásukra, főleg  ami a nehéz , zsíros fogyasztását illeti. Óvakodjanak attól hogy az ételt pótszerként használják szeretet éhségük, érzelmi kötődési igényeik, biztonságigényük kielégitésére.

 

 

GYÜMÖLCSÖK:

 

A gyümölcsök megnövelik a szervezet víztartamát, ami nyálkaképződést eredményezhet.Fogyasztásuk nem kimondottan kaphának való főleg nem tejjel és cukorral kombinálva. Könnyű természetük miatt azonban mégsem jelentenek veszéjt, hiszen a kapha nehéz minőségét ezzel a tulajdonságukkal ellensujozzák.

Bizonyos savanyú gyümölcsök például a citrom és a grapefruit még segítenek is a nyálkaoldásban és a zsírcsökkentésben( kivéve  aha cukorral fogyasztjuk őket).

A méz is megengedett. Az édes gyümölcsök lefojtják az emésztő tüzet. A kapha típus szemponjából ez a legfőbb negatív vonásuk.

 

 

JÓ:

 

ASZALT GYÜMÖLCSÖK ÁLTALÁBAN, ALMA, KANADAI TŐZEGÁFONYA, GRÁNÁTALMA

 

ROSSZ:

 

CSERESZNYE DATOLYA, FÜGE, SZŐLLŐ, BANÁN, ÁFONYA,GRAPEFRUIT, CITROM, ZÖLDCITROM, MANGÓ, DINNYE, NARANCS, PAPAYA, KÖRTE, ŐSZIBARACK, DATOLYASZILVA, ANANÁSZ, SZÍLVA, GRÁNÁTALMA, MÁLNA EPER.

 

 

ZÖLDSÉGEK:

 

 

Alegtöbb zöldség könnyű és száraz tulajdonságainál fogva baráti viszonyban áll a kaphával. Számos zöldség pl a répa vagy a zeller vízhajtó jellegü.

Melegen párolva fűszerekkel együtt fogyasztva ellensulyozhatjuk alapvetően hideg természetüket, de meleg időben nyersen sem okoznak galibát. Csak kevés sót és olajat használjunk elkészítésükhöz.

 

JÓ:

 

LUCERNACSÍRA, ARTICSÓKA, SPÁRGA, CÉKLA, KALIFORNIAI PAPRIKA, KESERŰDINNYE, BROKKOLI, KELBIMBÓ, KÁPOSZTA, RÉPA, KARFIOL, ZELLER, MÁNGOLD, CHILI, KORIANDERLEVÉL, PADLIZSÁN, ZÖLDBAB, KÁLÉ, SALÁTA, GOMBA, INDIAI MUSTÁR, PETREZSEJEM, BORSÓ, KRUMPLI, RETEK, SPENÓT, NAPRAFORGÓCSÍRA, TÉLIRETEK, TORMA.

 

ROSSZ:

 

AVOKÁDÓ, FRISS KUKORICA, UBORKA, OKRA, HÍNÁR, NYÁRITÖK,ÉDESKRUMPLI, PARADICSOM, JAMGYÖKÉR.

 

 

GABONAFÉLÉK:

 

Sok gabonaféle, nehéz testsújnövelő hatásu ezért nem ideális kapha táplálék. A víz elem képviselőjének azok a gabonák valók, amelyek vízhajtó, szárító , tápláló jellegüek. A kaphák egéssz jól elélnek a párolt zöldségkörettel tálalt teljes értékü gabonákon. A kenyérfélék viszont ragacsosak és fokozzák a nyálképzősést, ezért erőssítik  a kaphát.

 

JÓ:

 

ÁRPA, HAJDINA, KUKORICA, SZÁRAZ VAGY PATTOGATOTT GABONAFÉLÉK,KÖLES, LIBATOBB, ROZS.

 

ROSSZ:

 

BASZMATI RIZS,  BARNARIZS, KUSZKUSZ, ZAB, BÚZA, FEHÉRRIZS.

 

 

HÜVELYESEK:

 

A legtöbb hüvelyes melegen ajánlható a kaphának mivel szárító hatásuak és fokozzák a levegő jelenlétét a szervezetükben. A tofu kissé ugyan megdobja a kaphaszintet, de még mindig a  bisztonságosabb fehérjeforrások közzé számit. Sokkal inkább elviselhetőbbek mint a tejtermékek a hús és a diófélék.

 

 

JÓ:

 

ADZUKI BAB, VESEBAB, LIMAMBAB, LENCSE, MUNGÓBAB, FÖLDIMOGYORÓ, SZÓJA, SÁRGABORSÓ, TOFU.

 

ROSSZ:

 

CSICSERIBORSÓ.

 

 

MAGVAK, CSONTHÉLYASOK:

 

A legtöbb mag és dióféle nem tesz jót a kaphának. Nehezek, nyálkásítanak eldugítanak. Teljesen azért a kaphának sem kell rólluk lemondani mert még mindig jobb fehérjeforrásnak számít a tejtermékeknél vagy a húsnál.

 

JÓ:

 

TÖKMAG, NAPRAFORGÓMAG.

 

ROSSZ:

 

MANDULA, PARADIÓ, KESUDIÓ, KÓKUSZDIÓ, MOGYORÓ, PEKÁNDIÓ, FENYŐMAG, SZEZÁMMAG, DIÓ.

 

 

OLAJOK:

 

A legtöbb olaj nedves és nehéz, ezért  akaphának nem javasolt. Csak kis mennyiségben éljenek velük. A szalonnákhoz hasonló állati zsíradékokat szigorúan számüzzék étrendjeikből mivel sokkal nehezebbek mint a növényi olajok.

Az olajok közül használják a könnyebbeket pl.  a mustárolajat.

 

JÓ:

 

REPCEOLAJ, KUKORICAOLAJ, LENOLAJ, MUSTÁROLAJ, SÁFRÁNYOS SZEKLICE, SZÓJAOLAJ NAPRAFORGÓOLAJ.

 

ROSSZ:

 

MANDULAOLAJ, AVOKÁDÓOLAJ, VAJ, GHEE, MARGARIN, OLIVAOLAJ, FÖLDIMOGYORÓVAJ, SZEZÁMOLAJ.

 

TEJTERMÉKEK:

 

Az író és a kecsketej kivételével a kaphák jól teszik ha kiiktatják étrendjükből, a nyálkásító, eldugító,  és allergiára hajlamosító tejtermékeket. melyeket sokszor még a húsnál is nehezebben emésztenek meg. A szójatej megfelelő alternatíva lehet.

 

JÓ:

 

KECSKETEJ, SZÓJATEJ, ÍRÓ.

 

ROSSZ:

 

SAJT, TÚRÓ TEHÉNTEJ, TEJSZÍN FAGYLALJT, KEFÍR, RIZSTEJ, TEJFÖL, JOGHURT.

 

 

ÁLLATI EREDETÜ TERMÉKEK:

 

A kaphák általában nem igénylik az állati eredetü táplálékokat, mivel szöveteik jóltápláltak. a húsok közzül a baromfi súlyosbitja legkevésbé ezt a dóshát. Inkább fogyasszanak csirkét, fehérhúst, soványhúst mint sajtot, de hosszú távon minden hús erőssiti a kaphát. A zsírt vegyék le napirendjükről és a tojás is árt mint használ.

 

 

ÉDESÍTŐSZEREK:

 

Az édes íz a legártalmasabb a kaphára nézve, akik talán az édességek terén követik el legnagyobb kihágásaikat ennek köszönhetik legtöbb betegségüket is.

A szabály alól kivételt képez a MÉZ, amely hosszú távu száritó hatása és köptető jellege folytán rokonszenvez a kaphákkal(a mézet mindig hűtőbe tároljuk, és soha ne tegyük bele a forró vizbe, tejbe, teába).

 

JÓ:

 

RÉGI MÉZ:

 

ROSSZ:

 

BARNA CUKOR, GYÜMÖLCSCUKOR, NYERS MÉZ, NYERS NÁDCUKOR, CUKOR, MELASZ, JUHARSZIRUP, FEHÉR CUKOR.

 

FŰSZEREK:

 

Minden fűszer kitünő kapha-étel, a csípős borsos jellegüek is. A meleg és a száraz hatásu csípős íz ellentétes a kaphával. A fűszerek gyorsítják az anyagcserét megakadályozzák a víz és a zsír felgyülemlését a szövetekben. A só viszont ne legyen gyakori vendég asztalukon. Nyáron, vagyvagy ízzadságuk pótlására fogyasszanak belőlle kis mennyiségben. A kaphák jól bírják a borsos ételeket.

 

 

JÓ:

 

ASAFOETIDA, BAZSALIKOM, BABÉRLEVÉL, FEKETEBORS, CARDAMOM, CAYENNE BORS, KORIANDERLEVÉL, FAHÉJ, SZEKFŰSZEG, KORIANDER, KÖMÉNY, KAPOR,,ÉDESKÖMÉNY, LEPKESZEG, FOKHAGYMA, GYÖMBÉR, TORMA, MENTA, MUSTÁR, SZERECSENDIÓ, SZUROKFŰ, PAPRIKA, PETREZSEJEM, ROZMARING, SÁFRÁNY, ZSÁJA, SZÓJASZÓSZ, KURKUMA.

 

ROSSZ:

 

KŐSÓ, TENGERISÓ, TAMARIND.

 

 

ITALOK:

 

A kapháknak kevesebb vízre van szükségük.Kerüljék a hideg jeges vizet. Teázhatnak rendszeresen, főleg a gyógyfüves forrázatok, gyömbéres-fahélyas, fűszeres teák és a fanyar ízü gyermekláncfű vagy cikóriagyökér(mezei katáng) alapu teák kedvező hatásuak.

Izesítésként használhatnak egy kis mézet, de a cukorral tejjel csinján bánjanak.

Néha megengedhetnek maguknak egy feketekávét.

 

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK:

 

A kaphának kevésbé van szüksége vitamnokra és ásványi anyagokra az enzimek és a fűszerek bevitele sokkal fontosabb. A B-vitaminokat meghálálja a szervezetük, zsírban oldódó vitaminokat viszont (A, D, E ) nem kell túlzásba vinniük. A túl sok ásványi só elnehezít ami tovább gyengítheti emésztésünket.

 

Remélem sokat segitettünk az ételek kiválasztásában.

 

www.brahmayurvéda.hu