Gyerekek gondozása az ayurveda szerint:

Az ayurveda úgy tartja, hogy az egészség alapja mind egyéni mind kulturális szinten a megfelelő gyerekgondozás. Legjobban úgy állapíthatjuk meg valaki egészségét ha egy pillantást vetünk arra hogyan nevelkedett.

Mit ettek mennyire mozogtak, milyen életvitelt folytattak. Ez az állítás kulturális szinten is megállja a helyét. A klasszikus ayurvéda nyolc ágazata közül a gyerekgyógyászat képviseli az egyiket. Ha nem értjük meg a gyerek testfelépítését és nem gondoskodunk róla annak megfelelően, ezzel megalapozzuk későbbi betegséghajlamait. Fontos megállapítanunk gyermekünk ayurvédikus alkatát és ezzel összhangba kialakítanunk egy hozzáértő személlyel életmódját és étrendjét.

Különböző gyerekeknek más-más étrendre és más nevelésre van szükségük.

Ha nem értjük meg gyerekünk egyedi természetét, ami sokszor igen eltérő a szülők természetétől, akkor elképzelhető hogy korlátozó vagy helytelen mintát erőszakolunk rájuk.

Ez megnehezíti számukra hogy felfedezzék kik is ők valójában és mik az ő szükségleteik.

Étrendi megfontolásokkal és mozgásigényükkel kapcsolatban mindenképp szükségük lenne egy ayurvedikus konzultációra ahol átbeszélik megvitatják az esetleges változtatásokat.


 

magyar