Mi is az ayurvéda?

Tulajdonképpen az ayurvéda az élet tudománya, természetes gyógymódokon alapuló rendszer ami megtanít minket kik is vagyunk valójában, milyen tulajdonságokkal rendelkezünk kívülről és belülről egyaránt , testtípusunkat prakritinket meghatározza és ennek tudatában  megtanítja mi kedvező vagy kedvezőtlen a hosszú élethez, karmánk beteljesedéséhez.

ayur2_bck

Tehát mondhatjuk azt is  az ayurvéda maga az élet mértéke.

A jobb megértés érdekében szándékozom egyszerű emberi szavakkal elmagyarázni az alapokat. Tehát testfelépítésünket, szanszkrit nyelven a prakritinket a három dósa vagyis a három életerő dinamikája határozza meg. Pillanatnyi egészségünk vagy betegségünk ezektől a dósáktól függ. Ez a három dósa  a vata, pitta és kapha, fontossági sorrendben.

A vata dósa a vezető, ennek a szanszkrit szónak a jelentése mozgató mozgásba hozó. Minden egyes mozgás, haladás a testünkben ennek a dósának a feladata nélküle a pitta és a kapha dósa mozgásképtelen. Példával élve a menstruációnk, a szívdobogásunk, a vastagbelünk perisztaltikus mozgása, a vérkeringésünk és még sorolhatnám , mind a vata.images-24

A pitta dósa jelentése az emésztő, a tűz, az epe. Mindenféle anyagcsere és emésztési folyamatok felelőse. Példával élve az emésztés és az agy működése vagyis az információk megemésztése is ide tartozik.

A kapha jelentése a dolgok összetartása. Ez a dósa felelős a test építőanyagáért például a víz és az egyéb anyagok mennyisége szervezetünkben. Minden anyagcsere folyamat nyálkásítása, síkosítás az ő feladata. Példával élve az íztűlétek mozgásához  a folyadékot ez a dósa adagolja, az ödémás lábat a kapha dósa többlete okozza, a szervezetben felgyülemlett slejm is a töbletet jelenti.

A dósák három csoportja a vata, a pitta és a kapha természetes állapotukban éltetik segítik a test működését , megzavart állapotukban pedig rombolják, pusztítják a testet.

Ha részletesebben szeretnének foglalkozni a dósákkal oldalunkon megtalálják.

Tehát térjünk vissza az ayurvédára. Az ayurvéda Indiából származik, a legelső feljegyzések az egészség holisztikus megközelítéséről  szanszkrit nyelven kb. 3000 évvel ezelőtt vetették papírra annyit érdemes tudni hogy az ayurvéda a rigvéda upavédája. A szó ayurvéda jelentése áju= élet, véda= tudás.

A legrégebbi ayurvédikus rishi aki jelentős mennyiségű ayurvédikus feljegyzést hagyott az utókorra Csaraka volt, könyvének címe Csaraka-szamhíta.

Ebben az ayurvéda célkitűzése:

1. a tökéletes egészséget támogatni és az életet meghosszabbítani.

2. megelőzni a betegségeket, a betegség esetén pedig gyökerestől kiirtani a test mindenféle rendellenes működésével együtt.

” Akinek a dósái egyensúlyban vannak,akinek jó az étvágya, akinek a testszövetei normálisan működnek, akinek a kiválasztófunkciói egyensúlyban vannak,és akinek a személyisége, az elméje és az érzékei tele vannak örömmel, egészséges emberi lénynek tekinthető”

images-17