Testtípus – Prakriti

Az ember testalkatát vagy biológiai alkatát a megtermékenyítés idején az őselemek, a gunák és a dóshák közül az éppen túlsúlyban levők határozzák meg.

Amint ez az arány eldől ez lesz az általános, és állandó jellemző, az ember teljes élettartamára. A nevelés a családi körülmények a kor a hely az idő és az egyéniség szintén befolyásolja a fizikai alkatot. A fizikai alkatot az őselemek dominanciája dönti el, míg a gunák a pszichológiai alkatot határozzák meg. A testnedvek (doshák) túlsúlya határozza meg a doshik, prakrutit, a test funkcionális vagy energiaállapotát.

Tridósha

VATA alkatúak, a vaták testalkatuk alapján rendszerint magasak vagy vékonyak és nem túl erősek. Testsúlyuk kicsi, ellenálló képességük a betegségekkel szemben alacsony. Emésztésük és anyagcseréjük változékony így nem képesek robosztus testalkatot és stabil szöveteket kialakítani.

Élethosszuk másokhoz képest rendszerint rövidebb. Az alkati jegyük változékonysága miatt nem képesek tartósan folyamatos feladat végrehajtására. Ezek miatt céljaik elérésében kudarcot vallanak. Az ilyen embereknek olyan foglalkozást kell választaniuk, amely fizikailag egyáltalán nem vagy csak kissé fárasztó ahol nincs szükség a folyamatos figyelemre és a tevékenységet nem kell hideg vagy légkondicionált helységben végezni. Ha mégis ilyen munkakört kellene betöltenie akkor valószínű, hogy idegi vagy csontrendszeri panaszok alakulnak ki, valamint szorulással járó testsúlycsökkenés lép fel náluk.

PITTA alkatúak emésztése és anyagcseréje gyors állandóan szükségük van a hideg és zsíros jellegű ételekre és italokra. A felvett táplálékot jól hasznosítják, de a teljes átalakítási folyamat nagyon gyors, ezért élettartamuk-másokkal összehasonlítva rövidebb. Bőrük puha, zsíros és bársonyos. Hajlamosak a korai kopaszodásra és az idő előtti őszülésre. Munkaerejük és munkabíró képességük átlagos, habár vérmérsékletük heves. Intelligenciájuk és elméleti felfogóképességük is rendkívül jó. Alapos tudással rendelkeznek azon a téren, ami  érdekli őket, és kreatív hajlamúak. A pitta alkatúak számára fontos a hűvös helyen történő kreativitást és intelligenciát igénylő munkahely. Kerülniük kell a vegyszereket, a festett vagy petrokémiai anyagokat, valamint a hőforrások mellett végzett munkát.

KAPHA alkatúak, tagbaszakadt, robosztus fizikumú, vastag izomzatú és erős. Természetüknél fogva jó erőben vannak immunitásuk és életerejük szintén jó élettartamuk hosszú nincsenek egészségi problémáik. Hangjuk lágy és mély, rendszerint jóképűek, csinosak. Ezeknek az embereknek  az emésztése és anyagcseréje nagyon lassú ezért kevesebb élelmiszert és folyadékot igényelnek. Természetük nyugodt és csendes. A kaphák képesek a nehéz vagy fárasztó munkavégzésre.

Jó kapcsolatot tudnak ápolni a közösséggel. Azonban nem szabad hideg vagy nedves körülmények között dolgozniuk. Hajlamosak az elhízásra ízületi és szívpanaszok alakulhatnak ki náluk.

Prakriti és Doshák / Testtípusok

Az ember testalkatát vagy biológiai alkatát a megtermékenyítés idején az őselemek, a gunák és a dóshák közül az éppen túlsúlyban levők határozzák meg. Az ayurvédikus masszázsnak a megfelelő testtípushoz kell igazodni. A három testtípus a Vata, Pitta, Kapha. /  Testtípus, prakriti, dosha, doshák, vata, kapha, tridósha, doshák, őselemek, gunák, ayurvédikus, masszázs, brahmayurveda, látogatók, alkat.