images-16

Vata prakriti

A vata testípus jellemzői:                                          images-16


 

Külsőleg: vagy nagyon magasak vagy nagyon alacsonyak, nem izmosak, vékonyak és csontos végtagjaik vannak valamint erősen erezett kezük. Járásuk gyors rövid léptekkel történik. Bőrük száraz, vékony barnás árnyalatú,hideg végtagok. Hajuk gyér, kevés, könnyen csomósodik, arcuk formája hosszúkás vagy szögletes rövid fejletlen állal. Nyakuk vékony és sovány, orruk horgas hosszú vagy rövid és keskeny, szemük kicsi keskeny  általában barna vagy szürke, szájuk is vékony keskeny. Fogaik előreállóak vagy szabálytalanok. Beszédük gyors, néha érthetetlen.

Kreatívak, lelkesek, szabadság vágyuk határtalan, nagylelkűek, boldogok és nagy életerő lakozik bennük.

Elméjük nyugtalan , emlékezőtehetségük szinte semmi. Igyekeznek elkerülni az vitákat összeütközéseket. Gyorsan tanulnak és gyorsan felejtenek. Az anyagiasság távol áll tőlük, nem nevezhetnénk őket spórolósoknak.

Nagy képzelőerővel rendelkeznek, általában szexuális téren nagyon aktívak, aggódó szorongó és félénkek, felszínesen szaggatottan alszanak általában 4-7 órát.


A túl sok vatta tünetei:


Idegesség        Félelem        Szorongás      Összezavarodottság      Bánat       Szomorúság

Bizonytalanság   Kreativitás csökkenése   Változékony hangulat    Végtagremegés

Végtagok kihűlése     Szorulás    Álmatlanság    Száraz durva bőr     Csökkent életerő


A csökkent vatta  tüneteket :


Letargia   Hányinger     Depresszió    Gyomorműködés rendellenességei

Rossz emésztés      Bűzös lehelet

A vata prakriti könnyű testsúlyt és aktív mozgást biztosít. A vikriti azonban kóros soványságot és hiperaktivitást, majd következetes kimerülést okozhat.

A gyors emésztés és ürítés lelassulhat az energiahiány miatt.

A gyorsan döntő és cselekvő ember elbizonytalanodhat, elégedetlenné válik, lelki problémákba bonyolódik, az amúgy is száraz bőre mégjobban kiszárad az érzékeny ízületei  merevvé válnak, végtagjai pedig hidegek lesznek.

Alvászavarok , fáradékonyság, székrekedés, rendszertelen bélműködés, lesoványodás, bőrszárazság, idegrendszeri valamint ízületi panaszok a vata vikriti leggyakoribb szimptómái.

 


 

Ismert vatta személyiségek:

Unknown-3